Kotlin Gerçekten Disko Topu Gibi midir?
Bu yazı sevgili arkadaşım Beyda’ya ithafen yazılmıştır. Kotlin’e başlatacağım seni kızım…
Herkese merhaba! Başlıktan da anlayacağınız üzere bugün Kotlin hakkında merak edilen bir soruyu yanıtlayacağız. :>
Peki nereden çıktı bu soru derseniz ilgili görseli buraya bırakıyorum.
Sohbet arasında yukarıda bahsi geçen arkadaşımla aramızda şöyle bir konuşma geçti. Bu konuşma da birkaç gün sonra aklıma tam olarak şu an okumakta olduğunuz yazının fikrini düşürdü ve ben de yazmaya karar verdim. Bunca goygoydan sonra keyifli okumalar dilerim efenim. :)
Öncelikle Kotlin’in tarihçesine girecek olursak çok da uzak bir geçmişe dayanmayan, sizin de Google’layarak kolayca erişebileceğiniz şu bilgilerle karşılaşıyoruz:
Kotlin Rusya merkezli bir firma olan JetBrains tarafından geliştirilmiştir. Hatta Kotlin adı Rusya’da bulunan bir adanın adından gelmektedir. Açık kaynak kodlu bir dildir ve desteklere açıktır. Bunlar işin hikaye kısmı biz bugün daha ilgi çekici bazı noktalara değineceğiz. :)
Peki neden Kotlin yazmalıyız, Kotlin neden güzeldir biraz bundan bahsedelim.
Bildiğiniz üzere çok da uzak olmayan bir geçmişte Google Android Programlama için önerilen programlama dilinin Kotlin olduğunu duyurmuştu. Yani bu demek oluyor ki Kotlin büyük ölçüde Google’ın desteğini alıyor. Bunu büyük bir artı olarak görebiliriz.
Kotlin temelde kod yükünü azaltmayı hedefleyen yazılımcı dostu bir dil. Java’da satırlarca yazdığımız kodu Kotlin’de birkaç satırla ifade edebiliyoruz. Bu hem kodun karmaşıklığını azaltıyor hem de kodun okunabilirliğini arttırıyor. Yazının teması gereği sürekli Kotlin’i öveceğim için Javayı gömüyor gibi de gözükmek istemiyorum, Java’ya şahsi bir garezim yok laf arasında belirtmiş olayım. :)
Java ve Kotlin %100 uyumlu çalışan diller. Yani Kotlin içinde Java, Java içinde Kotlin yazabiliriz. Kotlin kullanarak yazdığımız bir projeye Java kütüphanelerini kolayca ekleyebiliriz. Birinden birinin gitmesi diğerini yarım bırakırdı muhtemelen, bu yüzden Java ve Kotlin’in bir yapbozun birbirine tam uyan iki parçası olduğunu varsayabiliriz. Yeri gelmişken Java ölüyor mu sorusuna da kendimce cevap vermiş olayım, hayır bence Java ölmüyor. :)
Bunların yanı sıra bence Kotlin’i açık ara öne çıkaran en iyi özellik Null-Safety özelliği. NullPointerException önemli bir hatadır ve biz Kotlin’le uygulamamızı çökertmeden null olabilecek değişkenleri kolayca kontrol edip bu hatayı önleyebiliyoruz. Bilmem söylememe gerek var mı Java Null-Safety özelliğini desteklemiyor. :’) Daha ne yapsın bu Kotlin ya siz söyleyin…
Ek olarak Java’da olan bazı eksiklikleri gideriyor ve hatta Java’da olmayan çoğu özelliği destekliyor (smart casts, string templates, range, operator overloading vb.). Aslında şu an çoğunlukla Java vs Kotlin yapmasak da araştırma yaparken Webtekno’nun sitesinde denk geldiğim bir yazıdan görmüş olduğum bir siteyi sizinle paylaşmak istiyorum.
Bu sitede çoğu özellik bakımından Java ve Kotlin’in kıyaslaması yapılmış. Java ve Kotlin arasındaki farkı daha net anlamak için incelemenizi tavsiye ederim.
Kotlin’i cazip kılan bir diğer özelliği ise platform desteği. Kotlin’i android dışında Java kullanabileceğiniz platformlarda da kullanabilirsiniz. Kotlin’le web geliştirme, masaüstü uygulama geliştirme gibi çeşitli şeyler de yapabilirsiniz. Bunun için de şu siteyi inceleyebilirsiniz:
Son olarak bahsetmek istediğim şey ise Kotlin’in Swift’le olan benzerliği. :’) Kotlin yapı itibariyle Swift diline çok benzediği için kolaylıkla android’den ios tarafına da geçebilirsiniz. Buraya Kotlin vs Swift temalı bir yazı da bırakıyorum, yakın zamanda bu konuyla ilgili ben de bir şeyler karalayacağım. :)
Kotlin’i neden sevdiğimi az çok genel hatlarıyla anlatmaya çalıştım, umarım Kotlin’e başlayacaklara da ufak bir hoş geldin niteliğinde olur.(Başta da sevgili arkadaşım Beyda’ya.) Gerçekten disko topu gibi midir değil midir kısmında da yorumu size bırakıyorum, okuduğunuz için teşekkür ederim görüşmek üzere. :)